Els gegants d’Olost

 

Els gegants del poble d’Olost, en Perot Rocaguinarda i la Mercè de Pecanins, us esperen a l’Espai Perot Rocaguinarda per explicar-vos la seva història.

Gegants espai junts
Els gegants ‘vells’ es van batejar el 19 d’abril del 1987 i van celebrar els seus 25 anys amb una gran festa el 7 d’abril del 2012. L’artista que va fer la seva fesomia va ser Dolors Corominas i tot el poble d’Olost va col·laborar en la seva construcció, o bé cercant les teles i fent la confecció o ajudant econòmicament.

Segons explica l’escriptor d’Olost Anicet Salvans en el llibre Perot, el bandoler (1956) , la Mercè de Pecanins, nascuda al Mas Pecanins d’Olost, era l’estimada del bandoler…

Nous gegants sencers

L’agost del 2009, amb motiu de la festa major, es van presentar els nous gegants realitzats pel taller Sarandaca de Granollers i que havien estat encarregats per l’Ajuntament d’Olost. Els gegants van guanyar agilitat, passant dels 76,5 kg als 44 en Perot, i dels 52 als 34 la Mercè.


A part dels gegants, al 1989 a la colla gegantera s’hi van afegir quatre capgrossos que es van encarregar al taller Casserres de Solsona (la imatge és extreta de Nació Digital).
Representen els bàndols enfrontats en època de Perot, Nyerros i Cadells. Els Nyerros són representats pel senyor Carles de Vilademany i un mestre artesà ferrer; els Cadells els representen el bisbe Francesc Robuster i un pagès de remença. Per a la trobada se’ls està preparant vestits nous.

Si cliqueu aquí podeu descobrir més detalls de la història dels gegants i els capgrossos d’Olost.